Tamaryna białoczuba

  Tamaryna białoczuba jest jedną z najbardziej zagrożonych wyginięciem małp Ameryki Południowej. Jej nazwa trafnie odzwierciedla jej rzeczywisty wygląd. Dzięki swej długiej białej grzywie wokół czarnej twarzy z pewnością zasługuje na miano jednej z najpiękniejszych małp świata. Plecy i ramiona pokryte sa gęstym brązowym futerkiem, a łapki i brzuch są śnieżnobiałe. Długi, czerwono-pomarańczowy ogon pomaga małpce utrzymać równowagę podczas poruszania się w koronach drzew.

  • Tamaryna Białczuba
  • Tamaryna Białczuba
  • FAKTY
  • Królestwo: zwierzęta
    Typ: strunowce
    Gromada: ssaki
    Rząd: naczelne
    Podrodzina: Callitrichidae
    Rodzaj: Saguinus
    Nazwa systematyczna: Saguinus oedipus

  • ROZMIARY (w przybliżeniu)
  • Długość ciała: 30cm
    Długość ogona: 40 cm
    Waga: 500 g

  • DŁUGOSĆ ŻYCIA
  • W warunkach hodowlanych ponad 20 lat.
    Dojrzałość płciową osiąga w wieku około 2 lat.

  • WYSTĘPOWANIE
  • Jej naturalnym środowiskiem są obrzeża lasów tropikalnych i lasów średnich północnej Kolumbii. http://www.iucnredlist.org/